Babynamenoverzicht.nl - Home Wiki Babyvoeding

Babyvoeding, borstvoeding, flesvoeding en wanneer vaste voeding?

Babyvoeding is de benaming van voeding voor baby's: kinderen in de leeftijd tot één jaar. Voeding voor baby's kan in meerdere vormen komen: borstvoeding, flesvoeding, en vaste voeding.

Borstvoeding (0 tot 6 maanden)

Gebruikelijk krijgt de baby na geboorte borstvoeding. Als dit niet mogelijk is, of als de moeder ervoor kiest om geen borstvoeding te geven, zal de baby flesvoeding krijgen. Bij voorkeur bevat de fles moedermelk van de moeder zelf. De samenstelling van borstvoeding is namelijk helemaal afgestemd op de behoefte van de baby. Moedermelk bevat alle voedingsstoffen die hij nodig heeft. Bovendien versterkt moedermelk het immuunsysteem. Daarom krijgt de baby met borstvoeding de beste start. Als de moeder niet kan kolven, is ook donormelk een goede oplossing. Baby's die borstvoeding krijgen kunnen na de leeftijd van 6 maanden gewoon doorgaan, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert zelfs om tot 2 jaar door te gaan met borstvoeding.

Flesvoeding (Na zes maanden)

Flesvoeding is vloeibare babyvoeding die toegediend kan worden in een fles. De fles kan afgekolfde moedermelk, koemelk of kunstmatige zuigelingenvoeding bevatten. In de volksmond staat deze laatste variant bekend als flesvoeding. De eiwitten in de melk worden zodanig (chemisch) bewerkt dat ze beter verdragen worden, de dierlijke vetten worden vervangen door plantaardige en het water wordt verwijderd. Daarnaast worden er verschillende supplementen toegevoegd zoals vitamine D en K, ijzer en vezels. Er is ook speciale dieetvoeding zoals hypo-allergene (HA) voeding of voeding op basis van soja, omdat sommige baby's allergisch zijn voor koemelk of lactose niet goed kunnen afbreken. Er kan een moment komen waarop je borstvoeding wilt combineren met flesvoeding of zelfs helemaal wilt overstappen op de fles. Overstappen van borst- naar flesvoeding doe je in stapjes. Want de baby zal moeten wennen aan de nieuwe voeding. Net als je borsten: je lichaam moet de boodschap krijgen dat er minder melk aangemaakt hoeft te worden.

Vaste voeding (Na zes maanden)

Na zes maanden is baby een peuter. Peuters beginnen steeds kieskeuriger te worden als het gaat om zijn eten. Dit is heel normaal en een normale fase in de ontwikkeling. Op dit moment kan vaste voeding langzaam worden geïntroduceerd. In de peutertijd leg je de basis voor gezonde eetgewoonten en een goede gezondheid van je kind. Dit is dan ook een goed moment om te beginnen met het serveren van groentes als worteltjes, boontjes en broccoli, ook omdat een peuter zo'n 75 gram groente per dag nodig heeft.

Bij het geven vast vaste voeding aan je baby moet je op enkele dingen letten. Allereerst is het van belang dat er min mogelijk zout wordt toegevoegd aan de maaltijden van je baby. Ook suiker dient vermeden te worden. Te veel zout is slecht voor de ontwikkeling van de nieren van je kindje. Suiker kan de (doorkomende) tandjes van je kindje aantasten. Bovendien kan hij zich als een echte zoetekauw ontwikkelen en dat is op de lange termijn niet goed voor zijn gezondheid.

Er is natuurlijk nog veel meer te vertellen over voeding voor baby's, via de onderstaande logo's kunt u meer informatieve vinden over voeding.

Meer informatie is te vinden via:

Logo Nutricia
     
     
     

Heb je aanvullingen? Wij stellen het op prijs: info@babynamenoverzicht.nl!
Vermeld aub het wiki-onderdeel waar je iets aan wilt laten vullen!


Terug naar de Wiki-index van Babynamenoverzicht.nl