Een naam kiezen moeilijk? Tips!

Een naam kiezen voor jullie kindje is niet echt makkelijk, vroeger was het kiezen een stuk eenvoudiger: Jan, Klaas of Henk.

Tegenwoordig is dat wel anders. Invloeden vanuit andere landen en culturen, zelf bedachte namen of met een speciale betekenis. Hieronder staan een aantal tips waar je op kunt letten om het makkelijker te maken om te kiezen en waar je op kunt letten om meer zekerheid te hebben dat je de juiste naam kiest!

Een naam is voor het leven lang

De naam die je geeft aan je kindje is voor zijn / haar leven. Het is niet zomaar een naam. De naam blijft altijd hetzelfde: als baby, peuter, tiener, volwassen en als bejaarde. Bedenk dus goed dat de naam die je geeft niet alleen voor de periode is dat hij of zij klein is het zo'n schattige kleine baby is.

Wacht niet te lang met het zoeken

Nu je weet dat je een kindje krijgt, zijn er heel wat dingen die geregeld en overdacht moeten worden. Wat te denken van zwangerschapsgym, de kinderkamer, het kiezen van peetouders? Het is natuurlijk ook belangrijk dat je alvaet na gaat denken over een naam voor je kindje. Het is raadzaam om niet te lang te wachten met het bedenken van een naam. Wil je je kindje naar iemand vernoemen, bijvoorbeeld naar één van je ouders of juist niet? Kies je voor een moderne of klassieke naam? Wil je een naam die vaak voorkomt of juist een unieke naam? Je kunt een lijstje maken van enkele namen die je leuk vindt. Begin hier op tijd aan. Sommige namen die je in eerste instantie geweldig vond, vind je misschien naar verloop van tijd steeds minder leuk.

Denk ook aan de lengte en de moeilijkheid van de naam. Een Spaanse babynaam als Concepción vind je misschien heel mooi, maar is het voor je kind prettig om zijn leven lang dagelijks zijn naam te spellen?

Check de babynamen top 10 of de babynamen top 100 van het afgelopen jaar om te zien of de door jouw gekozen naar daarin voorkomt. Vind je dat een voordeel of juist niet? Als je nu voor een bepaalde naam uit de top 10 kiest, heb je grote kans dat je kindje met drie naamgenoten in de klas zit.

Past de naam bij de achternaam van je kindje? Vind je het bijvoorbeeld mooi als allebei de namen met dezelfde letter beginnen zoals Loekie de Leeuw? Bedenk dat het uitspreken van voor- en achternaam bemoeilijkt wordt als de laatste letter van de voornaam en de eerste letter van de achternaam gelijk is zoals bij Els Sips. Wat worden de initialen van je kindje? Gerard van Dongen is misschien niet zo blij met zijn initialen GVD.

Laat je je kindje dopen of geef je je kindje meerdere namen, kijk dan goed uit of er geen vreemde afkortingen ontstaan zoals Kasper Abel Karel Hendriks(K.A.K. Hendriks).

Exotische namen uit andere landen zoals Spaanse babynamen, Engelse babynamen of Afrikaanse babynamen vinden veel mensen erg mooi. Bedenk wel dat deze prachtig klinkende naam door de meeste Nederlanders vaak wat anders wordt uitgesproken.

Wellicht vind je het leuk om te kiezen voor een naam die in verschillende talen goed klinkt. Dit kan prettig zijn tijdens vakanties, stages of werk in het buitenland. Klassieke namen als Simon en Anna komen in de meeste talen voor.

Een naam die je mooi vindt, kan in het Frans, Engels, Duits of Spaans een heel andere betekenis hebben. Niké is tegenwoordig een hippe naam. Als je echter in het Frans zegt 'je suis Niké' zeg je letterlijk 'ik ben gen**kt'. Achterhaal de betekenis, de religieuze en historische achtergrond van de door jou gekozen naam.

Probeer vast te bedenken of er scheldwoorden op de naam rijmen. Misschien kun je eventuele voor de handliggende pesterijen in de toekomst voorkomen. Als je een naam zoekt voor je tweede kindje, bekijk dan eens hoe je de combinatie vindt met de naam van je eerste kind. Vind je het leuk als de naam met dezelfde letter begint of juist niet?

Het is belangrijk dat je partner en jij allebei gelukkig zijn met de gekozen naam. Er bestaan zoveel mooie, moderne, klassieke, hippe en originele babynamen dat je er altijd eentje kan vinden waarover jullie het eens zijn.

Spreek de naam vaak uit! Alleen door de naam telkens opnieuw hardop te zeggen kom je erachter of je de juiste naam hebt gekozen.

Maak een mooie lijst van babynamen en streep iedere dag een naam weg die het zeker niet wordt. Je houdt vanzelf de juiste naam over.
Direct babynamen zoeken? Klik hier voor jongensnamen of klik hier voor alle meisjesnamen


Heb je aanvullingen? Wij stellen het op prijs: info@babynamenoverzicht.nl!
Vermeld aub het wiki-onderdeel waar je iets aan wilt laten vullen!


Terug naar de Wiki-index van Babynamenoverzicht.nl